Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49516
Title: Postmenopozal kadınlarda meme dansitesi ile prolaktinin ilişkisi
Authors: Gül, Nihal
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum
Obstetrics and Gynecology
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: 30 Mammografik dansite ile meme kanseri riski arasında kuvvetli ilişki vardır, fakat bu ilişkinin biyolojik temeli bilinmemektedir. Bu çalışmaya düşük Gail skoruna sahip 120 hasta dahil edildi Bunlardan 60 tanesi yüksek meme dansitesine sahipti ve 60 tanesi de normal mammografik bulgulara sahipti Bu hastalar BI-RADS(Breast Imaging Reporting and Data System) kompozisyon 4 ve l'e sahipti. Hastaların bazal ve TRH testinden sonraki prolaktin değerleri vaka kontrollü çalışma ile karşılaştırıldı. Bu çalışmanın amacı, meme dansitesi ile prolaktin düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Vaka ve kontrol grupları arasında bazal ve stimüle prolaktin düzeyleri arasında anlamlı ilişki görülmedi Hastalar HRT alımı ve menopozal durumlarına göre 6 subgruba ayrıldı. Bu subgruplar arasında da anlamlı bir ilişki gözlenmedi. Bu çalışmada elde edilen veriler literatür çalışmalarının tam tersine sonuçlar verdiğinden daha kapsamlı çalışma yapılması gerektiğine inanmaktayım.
31 SUMMARY There is a strong association between mammographic density and breast cancer risk, but the biologic nature of this relationship is not clear. This study includes 120 menopausal women who have low Gail score. 60 of them have mammographic breast density and 60 of them have normal mammography. The patients have the BI-RADS(Breast Imaging Reporting and Data System) Composition of 1 and 4. The patients's basal prolactin levels and prolactin levels after TRH stimulation was compared by case control study. The purpose of this study is to investigate the effect of prolactin levels on mammographic breast density. Between the case and control groups's basal and stimulated prolactin levels, no significant association was seen. The patients were divided into 6 subgroups according to using HRT and menopausal status. Between these subgroups no significant association was seen. The data from this study are contrary to the other studies; because of this, I believe that more much work is needed.
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49516
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

42
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.