Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49530
Title: Denizli ili merkezindeki lise ve dengi okulların öğrencilerinde obezite sıklığı ve etkileyen etmenler
Authors: Alkış, Esma
Advisors: Zencir, Mehmet
Keywords: Halk Sağlığı
Public Health
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: 7. AMAÇ: Denizli İl Merkezindeki lise ve dengi okulların öğrencileri olan adolesan yaş grubu öğrencilerde, obezite sıklığını ve obezite oluşumunu etkileyen etmenleri saptamak amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Denizli İl Merkezindeki lise ve dengi okul öğrencilerini temsil edecek şekilde tabakalı küme örnekleme yöntemi ile seçilen örneklemde, kesitsel bir çalışma olarak planlandı. Çalışmaya katılan 419(%58.5)'u erkek, 297(%41.5)'si kız olmak üzere toplam 716 öğrencinin yaş ortalaması 16.26±1.03(min.14-maks.18)'di. Sosyodemografık bilgilerin, beslenme alışkanlıklarının, fizik aktivite durumunun öğrenilmesi için anket formu kullanıldı. Ağırlık, boy, bel çevresi, kalça çevresi, triseps deri kıvrım kalınlığı, subscapular deri kıvrım kalınlığı, standart yöntemlerle ölçüldü. Obezite değerlendirilmesinde, Cole ve arkadaşlarının sınır değerleri kullanıldı. BULGULAR: Erkeklerin %11.0'inde, kızların %10.1'inde yaşa ve cinse göre düzeltilmiş fazla kiloluluk; erkeklerin %1.4'ünde, kızların %2.7'sinde yaşa ve cinse göre düzeltilmiş obezite bulundu. Çoklu regresyon analizleri sonucunda obezite ve fazla kiloluluğun, Anadolu lisesi öğrencilerinde, sabah kahvaltısını hergün veya haftada 3-5 kez atlayanlarda, öğünlerde dengesiz beslenenlerde fazla olduğu saptandı. SONUÇ: Fazla kiloluluk ve obezite sıklığı, ülkemizde ve gelişmekte olan diğer ülkelerde yapılan bazı çalışmalara benzer, bazılarından düşük, bazılarından fazla bulunurken; gelişmiş ülkelerdekinden düşük bulunmuştur. 60
8.SUMMARY OBJECTIVE: To determine the prevalence associated factors with obesity of adolescents who high school students in Denizli. MATERIAL AND METHODS: This cross-sectional study of a representative sample of high school students in Denizli used a multistage stratified sampling strategy for sampling. A total of 716 student, 419(58.5%) boys and 297 (41.5%) were participated. The mean(±SD) age was 16.26 ±1.03, with a range between 14 and 18. A questionnaire including questions about sociodemographic and family characteristics, habits of food intake and physical activity. Weight, height, waist and hip circumferences, triceps and subcapular skinfold thickness were measured using standart methods. Obesity and overweight were defined using the criteria of Cole et al. RESULTS: Age and gender adjusted prevalence of overweight and obesity, respectively was 11.0% for boys,10.1% for girls and 1.4% for boys, 2.7 for girls. Attending to Anadolu High School, breakfast skipping and inadequate lunch associated with a higher risk of obesity in multivariate logistic regression. CONCLUSIONS: Prevalence of overweight and obesity in this study was similar to, higher or lower than some other studies from Turkey and other developing countries, but it was lower than industrialized countries 61
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49530
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

44
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.