Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49564
Title: Heidelberg retina tomografi'nin glokomun tanı ve takibindeki yeri
Authors: Akpınar, Soner
Advisors: Özden, Serap
Keywords: Göz Hastalıkları
Eye Diseases
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Glokomlu gözler ile kontrol ve glokom şüphesiyle takip edilen gözle optik disklerindeki farklılıkları Heidelberg Retina Tomografi (HRT) yardımı tespit edilmesi ve elde edilen topografik parametreleri görme alanı parametrel ile karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmamızda ayrıca glokomdu gözlerde ilerleı olup olmadığının takibinde GA ve HRT'nin karşılaştırılması da yapıldı. Çalışma grubu hastalan PAAG saptanan (Grup I), (n=23, 41 göz), glokc şüphesiyle takip edilen (Grup II), (n=18, 35 göz) ve kontrol grup (Grup H (n=24, 47 göz) olarak üç alt gruba ayrıldı. Tüm gruplara Humprey perimetrisi santral 30-2 eşik test programı kullanılarak görme alanı muayenesi ve Heidelb* Retinal Tomografi (HRT H) kullanılarak optik sinir başı (OSB) analizi yapıl Ayrıca glokomlu grupta 6 ay sonra GİB, HRT ve görme alanı ölçünü tekrarlandı. Görme alanında MD ve PSD değerleri incelendi. HRT ile Disk alanı (Di Çukurluk alanı (CA), Rim alanı (RA), Cukurluk-Disk Oranı (LC/D), Çukurk Disk alanı oranı (C/DAR), Çukurluk hacmi (CV), Rim hacmi (RV), Ortalaı çukurluk derinliği (MCD), Maksimum çukurluk derinliği (MxCD), Çizgi bo yükseklik değişkenliği (HCV), Çukurluk biçim ölçümü (CSM), Ortalama sinir ] tabakası kalınlığı (MRNFLT) ve Retina sinir lifi tabakası kesit alanı (RNFLCS. ölçüldü. Glokomlu grup ile kontrol grup arasında DA, CA, RA, CV, C/DAR, LC/ mCD, MxCD, CSM ve MRNFLT değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fz olduğu tespit edildi. Bu durum HRT'nin glokomun ayırıcı tanısın kullanılabilirliliğini desteklemektedir. 62Kontrol ve şüpheli grup arasında ise; DA, CA, CV, C/DAR, LC/D, mCD ve MxCD değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edildi. Bu durumun şüpheli gruptaki C/D oranının yüksekliğine ve normal bireyler arasındaki OSB değerleri arasındaki farklılığa bağlı olduğu düşünüldü. PAAG'lu hastalarda MD ile CV ve RV arasında ve PSD ile CV, CSM ve HVC değerleri arasında anlamlı korelasyon tespit edildi. Bu sonuç diğer çalışmalarla birebir örtüşmemekle birlikte ileride geniş hasta popülasyonlu çalışmalarla daha değerli sonuçlar vereceği kanaatindeyiz. Glokom hastalarının görme alanı ve HRT parametrelerinin yapılan analizinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklik olmadı ve bu durum GİB stabil olması ve aradaki sürenin 6 ay gibi kısa olmasına bağlandı. Sonuç olarak OSB topografik parametreleri ile görme alanı evrensel göstergeleri arasında anlamlı korelasyon olmasından dolayı bu tür gözleri değerlendirmede her iki işlemin birlikte yapılarak meydana gelebilecek patolojilerin en erken zamanda saptanması ve uygun tedavinin düzenlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
SUMMARY In this study it is aimed to compare the optic disc differences between glaucomatous eyes, control group and glaucoma suspected eyes with Heidelberg Retina Tomograph (HRT) and to compare the topographical parameters with visual field parameters. We also compared HRT and visuel field parameters to evaluate the progress of glaucoma. Patients were classified into three groups; Patients with PAAG ( group 1), (n=23, 41 eyes), patients who are observed with the suspicious of glaucoma (group 2), (n=18, 35 eyes), and control group (group 3), (n=24, 47 eyes). All patients' visual field examinations were evaluated by using Humprey perimetry and santral 30-2 threshold test program and analyses of Optic Nevre Head (ONH) are done by using HRT II. And also in glaucomatous group İOP, HRT and visual field examinations were repeated 6 months later. In the visual field MD (Mean Deviation) and PSD (Pattern Standart Deviation) values were evaluated. By using HRT, DA (Disc Area), CA (Cup Area), RA (Rim Area), LC/D (Linear Cup/Disc Ratio), C/DAR (Cup-Disc Area Ratio), CV (Cup Volume), MCD (Mean Cup Depth), MXCD (Maximum Cup Depth), HCV (Height Variation Contour), CSM (Cup Shape Measure), MRNFLT (Mean Retinal Nerve Fiber Layer Thickness) and RNFLCSA (RNFL Cross Sectional Area) were measured. There were significant statistical differences between control group and glaucomatous group about DA, CA, RA, CV, C/DAR, LC/D, MCD, MXCD, CSM and MRNFLT values. Therefore HRT can be used about differential diagnose of glaucoma. There were significant statistical difference between control and glaucoma suspisious group about DA, CA, CV, C/DAR, LC/D, MCD and MXCD values. 64The difference was thought to because of the high C/D ratio in glaucoma suspisious group and the differences of ONH values among control group. In PAAG patients there was meaningful correlation between MD with CV and RV, and between PSD with CV, CSM and HVC. The result of this study is not as same as the results of previous studies but we suppose in future new studies including more patient populations will give more valuable results. There was no statistically significant diference between the visual field and HRT parameters of glaucoma patients because İOP were stable and the time between two examinations was too short. İn conclusion, there is a meaningful correlation between visual field and topographic parameters. So that two methods should be evaluted together to diagnose glaucoma earlier and to appropriate treatment. 65
Description: Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
URI: https://hdl.handle.net/11499/49564
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.