Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/49974
Title: Postmenopozal dönem migren hastası kadınlarda göz kırpma refleksi?seks hormon düzeyleri arasındaki ilişki
Other Titles: The relationship between blink reflex - sex hormone levels in postmenopausal migraine patients
Authors: Düz, Özlem
Advisors: Oğuzhanoğlu, Attila
Keywords: Nöroloji
Neurology
Baş ağrısı
Headache
Beyin sapı
Brain stem
Cinsiyet hormonları
Sex hormones
Göz kırpma
Blinking
Menopoz
Menopause
Migren hastalıkları
Migraine disorders
Trigeminal ganglion
Trigeminal ganglion
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Migren, ataklarla seyreden ve ataklar arasında semptom göstermeyen, uzun yıllar süren tekrarlayıcı bir bozukluktur. Beyin sapı ve onun trigeminovasküler bağlantıları, migren patogenezinde önemli rol almaktadır. Bu çalışmada postmenopozal dönemdeki migrenli kadınlarda seks hormon düzeyleri ile trigeminovasküler sistem uyarılabilirliğinin, göz kırpma refleksi (GKR) yanıtı ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 45 yaş üzeri, aurasız migren tanı ölçütlerine uyan 30 kadın, hasta sağlıklı ve migreni olmayan 30 gönüllü katılımcı ile karşılaştırıldı. Başağrısız dönemde ya da başağrısı atağından en az 72 saat sonra, tüm katılımcılara göz kırpma refleksi çalışması uygulandı ve serum östradiol ve progesteron düzeyleri ölçümü yapıldı.Çalışmada hasta grubunda göz kırpma refleksi R2 uyarılma eşik değerlerinin kontrol grubuna göre daha düşük değerlerde uyarılabildiği saptanmış olup, bunun migren hastalarında ataksız dönemde de beyin sapı uyarılabilirliğindeki artışın göstergesi olabileceği düşünüldü. Ayrıca Hasta grubunda sol taraf R1 ve R2 latanslarında kontrol grubuna göre belirgin azalma saptanmış olması; ağrı lokalizasyonu ile göz kırpma refleksi latans değerleri arasında bir ilişki olabileceğini düşündürmüştür. Hasta grubunda ikili uyarı tekniği ile ikinci elde edilen R2 amplitüdünde ki silik artış, beyin sapı ve trigeminovasküler sistem üzerine kortikal kontrolün yetmezliğine bağlanabilir.Migren patogenezinde beyin sapı ve trigeminovasküler bağlantılarının önemli rol oynadığı bu sonuçlarla desteklenmektedir ve ileride yapılacak çalışmalara da katkıda bulunacaktır.
Migraine is a disorder which can last for years and is characterized with attacks and shows no symptoms between attacks. Brain stem and its trigeminovascular network have important roles in migraine pathogenesis. In this study, we aimed to determine the relationship between sex hormone levels and trigeminovascular system excitability with BR (blink reflex) in postmenopausal migraine patients. In this study, we enrolled 30 women patients who were older than 45 years and fit to the criteria for migraine without aura, and then we compared them to 30 healthy subjects. In the period without headache or at least 72 hours after headache, blink reflex study was practiced and serum estradiol and progesterone levels were measured.On our patient group blink reflex R2 excitability threshold was lower than the control; therefore, we thought that migraine patients? brain stem excitability increases during the period without an attack. Moreover, patient group?s left side R1 and R2 latencies were significantly lower than in the control group, which can mean pain localization and blink reflex latency levels might have a relationship. Weak increase in R2 amplitude in the patient group, which was obtained by repetitive stimulus, can be tied to cortical control impairement on brain stem and trigeminovascular system. With these results, brain stem and trigeminovascular network involvement in migraine pathogenesis is supported.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RYan9_S-Z7Eir3xdWGXBiMDHdej06b97vJvZWX7N-xx0EoEJGriafcTvinrjNlZW
https://hdl.handle.net/11499/49974
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

112
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.