Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/50132
Title: Vitiligoda klinik özellikler ve kontakt duyarlılık
Other Titles: Clinical features and contact sensitization in patients with vitiligo
Authors: Evliyaoğlu, Deniz
Advisors: Erdoğan, Berna Şanlı
Keywords: Dermatoloji
Dermatology
Publisher: Pamukkale Üniversitesi
Abstract: Vitiligo, melanosit kaybı sonucu gelişen süt beyazı renginde keskin sınırlımaküllerle karakterize kazanılmış, sık görülen bir hastalıktır.AKD sık görülen bir dermatoz olup, tip IV aşırı duyarlılık reaksiyonusonucu oluşur. Yama testi nedenini bulmak için uygulanan bir yöntemdir.Gecikmiş tip aşırı duyarlılık reaksiyonu T hücreleri tarafından meydana gelir.T hücreleri her iki hastalığın da (vitiligo ve AKD) patogenezinde roloynar. Vitiligo hastalarında çevresel irritanların ve Koebner'in de etkisidüşünülecek olursa, her iki hastalık arasında muhtemel bir ilişki sorgulanabilir.Çalışmamızda diğer önemli bir nokta da, vitiligo ile kimyasal lökodermaarasındaki klinik ve histolojik benzerlik ve kimyasalların vitiligodaki muhtemelrolüdür.Bu verilere dayanarak 42'si kadın, 28'i erkek toplam 70 vitiligo hastasınave 43'ü kadın, 31'i erkek toplam 74 kontrol grup hastasında `Avrupa standartserisi' kullanılarak kontakt duyarlılık oranları karşılaştırıldı. Verilerin istatistikseldeğerlendirilmesi için t- test ve Ki-kare testleri kullanıldı. Vitiligolu hastalarda birallerjene karşı pozitiflik %11,4 bulunurken, kontrol grubunda %17,6 olarakbulundu, vaka-kontrol grubu arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı değildi.Nikel her iki grupta da en sık karşılaşılan allerjendi. Tüm test pozitif olan vakalarkadın olup, kontrol grubunda pozitivite yalnız bir erkekte izlendi.Klinik tipler arasında fokal tip en sık olup, test pozitivite ile klinik tiplerarasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Segmental gruptaki hastalarda literatürbilgisiyle paralel olarak aile öyküsü ve Koebner pozitifliği yoktu.Koebner, lökotrişi ve mukozal tutulum klinik özellikleri ile hastalıkaktivasyonu arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı.Bizim çalışmamızın çıkış noktası, AKD, kimyasal lökoderma ve Koebneretkisiydi. Bunlar arasında anlamlı bir ilişki bulamasak da vitiligo içingeliştirilecek olan yeni standart bir yama testinin çevresel tetikleyici ajanıbulmada yardımcı olabileceği sonucuna varabiliriz.
Vitiligo is a common acquired disorder characterized by well-marginatedmilky white spots resulting from loss of melanocytes.Allerjik contact dermatit is one of the most common dermatoses, causedby an antigen that ellicits a type IV hypersensitivity reaction. Patch test isfrequently performed to identify the cause of ACD. Delayed-type hypersensitivtyreaction is mediated by T-cells.T-cells play a role in the pathogenesis of both vitiligo and ACD. If weconsider role of enviromental irritants and Koebner effect in vitiligo patients, apossible relation between vitiligo and ACD may be considered.Another important point in this study is clinical and histologicalsimilarities between vitiligo and chemical leukoderma. and possible role ofchemicals in vitiligo.Base on these data, 70 vitiligo patients (42 female, 28 male) and 74 controlpatiens (43 female, 31 male) were investigated with patch test in order to find outthe incidence of contact sensitization applying European standart series. Ki-square test and t-test were used for statistical analyses of the data. While 11,4 %of the vitiligo patients had positive patch tests to one allergen, 17,6 % of thecontrol group was determined to have positive patch test (p > 0,05), and there wasno significant difference between case- control groups. Nikel was the mostfrequent allergen in both groups. All the test positive cases were female and incontrol group only one patient was male.According to clinical types, focal type was the most frequent type butthere was no relation between clinical types and test positivity. In segmentalgroup, patient had a family history and Koebner phenomenon as reported inliterature.Clinical characteristics were also appreciated by this study such asKoebner, leukotricihia and mucosal involvement, but we did not find statisticallysignificant data in predicting the progression of vitiligo.Starting point of our study was ACD, chemical leukoderma and Koebnereffect. Although, we couldn?t find significant relation, we conclude that futurepatch tests developed for vitiligo may help to reveal out the triggeringenviromental agents.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=XohQ0H2mJnBfxLPsY8dG4zfPulkaX2TlFSvMGnKDbKHVLiJcNdGW9r_BMQweq7QO
https://hdl.handle.net/11499/50132
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

58
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.