Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/50322
Title: Acil servise bel ağrısı ile başvuran hastalarda anksiyete, depresyon sıklığı ve yeti yitiminin değerlendirilmesi
Other Titles: Evaluation of anxiety, depression frequency and disability in patients attending to the emergency department with back pain
Authors: Önder, Gökay
Keywords: Bel Ağrısı
Depresyon
Anksiyete
Yeti Yitimi
Low back pain
depression
anxiety
disability
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi
Abstract: Bel ağrısı günümüzde giderek artan bir şikâyet olarak öne çıkmaktadır. Kronik ağrı ve bel ağrısı çeken hastalarda yapılan çalışmalarda depresyon ve anksiyetenin eşlik etmektedir. Acil servise kronik bel ağrısı sebebiyle başvuran hastalarda anksiyete ve depresyonu sorgulayıp kronik bel ağrısı ile arasında bir ilişki olup olmadığını göstermek ve bu hastalarda yeti yitimini değerlendirmeyi amaçladık. Bu çalışma Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’nda gerçekleştirildi. Acil Bel ağrısı nedeniyle acil servise başvuran erişkin yaş grubundaki hastalar (n=208) ile kontrol grubunda bel ağrısı olmayan (n=205) hastalar seçildi. Çalışmaya katılmayı kabul eden hastaları çocuklarını değerlendirmek için Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS), Numerik analog skala (NAS) ve Vizüel ağrı sklalası (VAS), yeti yitimi ile ilgili Oswestry Disabilite İndeksi 2.0 kullanılmıştır. Ayrıca demografik ve mesleki bilgiler hastadan sorularak öğrenilmiştir. Çalışmanın istatistiksel analizinde ki-kare testi, T testi, Pearsons korelasyon analiz, Lojistik regresyon analizi uygulanarak sonuçlar raporlaştırılmıştır. Cinsiyet ve yaş gruplar arasında benzer yapıdaydı (p>0,050). Alkol kullanımı, sigara kullanımı, düzenli hobi, ilaç kullanımı, MRG tanısı, Yeti yitimi, Ağrı skorları, Anksiyete ve depresyon varlığı anlamlıydı (p<0,050). Hastalarda depresyon varlığı gözlenen hastaların depresyon görülmeyen hastalara göre daha fazla ağrı hissi vardı (p=0,010). Hastalarda anksiyete varlığı gözlenen hastaların depresyon görülmeyen hastalara göre daha fazla ağrı hissi vardı (p=0,031). Hastalarda yeti yitimi ile depresyon pozitif korele ve anlamlıydı (p<0,001). Hastalarda yeti yitimi ile anksiyete pozitif körele ve anlamlıydı (p=0,020). Bel ağrısı olan hastalarda yeti yitiminin ilişkili faktörlerle tanımlanabilir faktör olarak görülmüştür. Orta düzey yeti yitimi bulunan hastaların bel ağrısı ilişkisi vardır ve baskın hesaplanabilir katsayı 64,25 olarak hesaplanmıştır. Bel ağrısı olan hastalarda anksiyetenin ilişkili faktörlerle tanımlanabilir faktör olarak görülmüştür. Anksiyetesi bulunan hastaların bel ağrısı ilişkisi vardır ve baskın hesaplanabilir katsayı 2,75 olarak hesaplanmıştır. Bel ağrısı olan hastalarda anksiyetenin ilişkili faktörlerle tanımlanabilir faktör olarak görülmüştür. Orta düzey yeti yitimi bulunan hastaların bel ağrısı ilişkisi bulunamamıştır (p>0,050). Sonuç olarak bel ağrısının hastanın düzenli hobisinin varlığı, alkol ve sigara kullanımı, MRG tanısı, Medeni durum, ilaç kullanımı gibi faktörlerden etkilendiğini düşünüyoruz. Bel ağrısına eşlik eden anksiyete ve depresyon varsa hastanın acil serviste tedavisi sonrasında psikiyatriye yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yeti yitiminde ise öncelikle MRG tanısı ile NRŞ konsültasyonu ile eşkil eden depresyon ve anksiyete varlığında psikiyatrik desteğe yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Back pain is an increasing complaint nowadays. Patients with low back pain are accompanied by depression and anxiety. We aimed to evaluate whether there is a relationship between anxiety and depression in patients presenting to the emergency department with chronic low back pain and to see whether there is disability in this patients. This research was made Pamukkale University Medicine Faculty Emergency Department. Patients who applied to the emergency department due to low back pain (n=208) and patients without low back pain (n=205) were selected in the control group. The hospital anxiety and depression scale, numeric scale, the visual rating scale, Oswestry Disability Index 2.0 were used to patients who agreed to join the study. Additionally demographic and professional knowledge was learned by asking the patient. In the statistical analysis of the study chi-square test,T-test,Pearson correlation analysis and Logistical regression analysis and the results were reported.Gender and age was similar between the groups (p>0.050).Alcohol use,smoking,regular hobby,medicine usage,MRI scan,disability,pain scales,presence of anxiety and depression was significant (p>0.050).Patients with depression had a much greater sense of pain than patients without depression (p=0.010).Patients with anxiety had a much greater sense of pain than patients without anxiety (p=0.031).Disability and depression was positive correlated and significant (p<0.001).Disability and anxiety was positive correlated and significant (p=0.020).Disability in patients with low back pain was seen as an identifiable factor with associated factors.Moderate disability are associated with low back pain in patients and dominant countable coefficient was calculated as 64.25.Anxiety presence in low back pain was seen as an identifiable factor with associated factors.Anxiety are associated with low back pain and was seen as an identifiable factor with associated factors.No association with low back pain was found in patients with moderate disability. As a result we think that low back pain depends on these factors; presence of a regular hobby, alcohol and cigarette intake, MRI scan result, marital status, medicine intake. If there is anxiety and depression accompanying low back pain, we think that the patient should be referred to psychiatry after treatment in the emergency department. In the presence of disability we firstly think that MRI scan results and consultation to neurosurgery is first thing to do. In the presence of depression and anxiety we think that the patient should be referred to psychiatry.
URI: https://hdl.handle.net/11499/50322
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
gokay_onder_tez.pdf1.98 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

590
checked on May 27, 2024

Download(s)

206
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.