Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/50790
Title: Primer hipotiroidili hastalarda tedavi öncesi ve sonrası asprosin, ghrelin, leptin, adropin ve preptin düzeylerinin araştırılması
Other Titles: Investigation of asprosin, ghrelin, leptin, adropin and preptin levels before and after treatment in patients with primary hypothyroidism
Authors: Özkaya Kutluay, Fatıma
Keywords: Adropin
Asprosin
Ghrelin
Hipotiroidi
Leptin
Hypothyroidism
Abstract: Hipotiroidizmde, tiroid hormonu eksikliğinin sonucu olarak metabolizmanın olumsuz etkilendiği ve hipotiroidinin adipoz dokuda değişikliğe yol açtığı bilinmektedir. Adipoz doku bir endokrin organ gibi davranarak çeşitli adipokinler salgılar ve enerji homeostazını düzenlemede oldukça önemli görevleri bulunmaktadır. Aynı zamanda subklinik hipotiroidili hastalara L-tiroksin tedavisi verilmesi konusunda fikir ayrılıkları bulunmaktadır. Asprosin 2016 yılında keşfedilen, hepatik glukoz salınımını arttırdığı belirtilen, açlığa karşı savunma mekanizması olarak gözüken bir adipokindir. Asprosinin etkileri ve salınma mekanizmaları henüz net değildir. Tiroid hormon eksikliklerinin, metabolizmayı etkilediği bu patogenezdeki yolaklarda etkili olabileceği düşünülen faktörleri incelemek ve subklinik hipotiroidi hastalarda tedavi vermenin patogenezi nasıl etkileyeceğini değerlendirmek için bu çalışma planlanmıştır.Çalışmaya aşikar hipotiroidisi olan 64, subklinik hipotiroidisi olan 50 ve sağlıklı 50 kişi dahil edilmiştir. Serum adropin, asprosin, ghrelin, leptin ve IGF-II düzeyleri incelenmiştir. Asprosin seviyesi, aşikar hipotiroidi grubunda belirgin olarak en düşük seviyedeyken (p<0,001) kontrol grubunda belirgin olarak en yüksek seviyede bulunmuştur (p<0,001) ve tüm gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Hem aşikar hipotiroidili bireylerde hem de subklinik hipotiroidili bireylerde tedavi sonrası ötiroidi sağlandıktan sonra asprosin seviyeleri istatiksel olarak anlamlı seviyede artmıştır (p<0,001). Bu sonuçlar asprosin ile tiroid hormonları arasında yakın ilişki olduğunu düşündürmüştür. Diğer adipokin olan adropin seviyesi ise aşikar hipotiroidili bireylerde anlamlı olarak subklinik hipotiroidili ve sağlıklı bireylerden daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). Adropin seviyeleri ile tiroid hormon seviyelerini inceleyen herhangi bir klinik çalışma bulunmamaktadır ve bizim çalışmamızın sonuçları adropin seviyeleri ile tiroid hormon seviyelerinin ilişkili olduğunu düşündürmektedir. Oroksijenik bir peptit olan ghrelin seviyeleri aşikar hipotiroidili grupta anlamlı derecede düşük izlenmiştir ve tedavi sonrası yükseldiği görülmüştür. Anoreksijenik bir peptit olan leptin seviyeleri ise aşikar hipotiroidili grupta subklinik hipotiroidli gruptan ve kontrol grubundan daha yüksek izlenmiştir. Tüm bu sonuçlar tiroid hormonlarının adipokinler üzerinde direkt etkisi olduğunu düşündürmektedir.
It is known that in hypothyroidism, metabolism is adversely affected as a result of thyroid hormone deficiency and hypothyroidism causes changes in adipose tissue. Adipose tissue acts as an endocrine organ and secretes various adipokines and has very important roles in regulating energy homeostasis. At the same time, there are differences of opinion regarding the administration of l-thyroxine to subclinical hypothyroid patient. Asprosin is an adipokine discovered in 2016 and appears to be a defense mechanism against hunger by increasing hepatic glucose secretion. The effects and release mechanisms of asprosin are not yet clear. This study was planned to examine the factors that are thought to be effective in the pathways in this pathogenesis, where thyroid hormone deficiencies affect metabolism, and to evaluate how treatment will affect the pathogenesis in subclinical hypothyroid patients.The study included 64 people with overt hypothyroidism, 50 with subclinical hypothyroidism, and 50 healthy subjects. Serum adropin, asprosin, ghrelin, leptin and IGF-2 levels were examined. Asprosin levels increased statistically after euthyroidism was achieved after treatment in both overt hypothyroid and subclinical hypothyroid patients (p<0.001). These results suggested that there is a close relationship between asprosin and thyroid hormones. The level of adropin, another adipokine, was found to be significantly higher in overt hypothyroidism than subclinical hypothyroidism and healthy groups (p<0.001). There are no clinical studies examining adropin levels and thyroid hormone levels, and the results of our study suggest that they are related. The levels of ghrelin, an oroxygenic peptide, were significantly lower in the overt hypothyroid group and increased after treatment. The levels of leptin, an anorexigenic peptide, were higher in the overt hypothyroid group than in the subclinical hypothyroid group and control group. All these results suggest that thyroid hormones have a direct effect on adipokines.
Description: Bu çalışma Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nin 06.11.2021 tarih ve 2021TIPF031 nolu kararı ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/50790
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
fatima_ozkaya_kutluay_tez.pdf895.81 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

296
checked on May 27, 2024

Download(s)

200
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.