Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/51465
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Öztürk, Harun Kemal | - |
dc.contributor.author | Mutlu Öztürk, Hande | - |
dc.date.accessioned | 2023-06-13T19:17:46Z | - |
dc.date.available | 2023-06-13T19:17:46Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.issn | 2636-7874 | - |
dc.identifier.issn | 2630-6034 | - |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.36846/CJAFS.2022.87 | - |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1154949 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/51465 | - |
dc.description.abstract | Gıdaların güvenli bir şekilde saklanması için en önemli tekniklerden biri kurutmadır. Bu amaçla gıda muhafazasında farklı kurutma yöntemleri geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Uzun süreli depolamada gıda maddelerine uygulanan kurutmanın temel amacı bozulmayı önlemektir. Böylece ürünün nemi azaltılır ve mikrobiyal üreme önlenebilir. Kurutma işlemi ile ürünün hacmi azaldığında, gıdanın taşınması ve depolanmasındaki verim artar. Güneş enerjisi ile kurutmanın en basit yöntemi, tarım ürünlerini açık alanlara yaymak ve açık havada kurutmaktır. Bu çalışmada, kabin tipi bir kurutucu tasarlanmış ve bu kurutucuda kayısı kurutulmuştur. Kurutma işlemi güneş enerjisi ile üç tip kabinde gerçekleştirilmiştir. Üç tip kurutma kabini ile yapılan deneysel çalışmaların sonuçları karşılaştırılmıştır. Numuneler belirli bir süre tartılarak kurutma kontrolü yapılmıştır. Kabin içindeki havanın bağıl nem ve sıcaklık değerleri ile ölçülmüştür. Çalışmada hava kollektörü ile desteklenen kabinde kurutmanın diğerlerine göre çok daha hızlı olduğu gösterilmiştir. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Çukurova Tarım ve Gıda bilimleri dergisi (Online) | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Kabin Tipi Kurutucularda Güneş Enerjisi ile Kayısı Kurutulması | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.identifier.volume | 37 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 198 | en_US |
dc.identifier.endpage | 210 | en_US |
dc.department | Pamukkale University | en_US |
dc.identifier.doi | 10.36846/CJAFS.2022.87 | - |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1154949 | en_US |
dc.institutionauthor | … | - |
local.message.claim | 2023-07-15T12:35:31.275+0300|||rp00390|||submit_approve|||dc_contributor_author|||None | * |
item.grantfulltext | open | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairetype | Article | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
crisitem.author.dept | 10.07. Mechanical Engineering | - |
crisitem.author.dept | 21.01. Gastronomy and Culinary Arts | - |
Appears in Collections: | Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection Turizm Fakültesi Koleksiyonu |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
10.36846-CJAFS.2022.87-2701116.pdf | 1.09 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
52
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
22
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Altmetric
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.