Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/51465
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÖztürk, Harun Kemal-
dc.contributor.authorMutlu Öztürk, Hande-
dc.date.accessioned2023-06-13T19:17:46Z-
dc.date.available2023-06-13T19:17:46Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.issn2636-7874-
dc.identifier.issn2630-6034-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.36846/CJAFS.2022.87-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1154949-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/51465-
dc.description.abstractGıdaların güvenli bir şekilde saklanması için en önemli tekniklerden biri kurutmadır. Bu amaçla gıda muhafazasında farklı kurutma yöntemleri geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Uzun süreli depolamada gıda maddelerine uygulanan kurutmanın temel amacı bozulmayı önlemektir. Böylece ürünün nemi azaltılır ve mikrobiyal üreme önlenebilir. Kurutma işlemi ile ürünün hacmi azaldığında, gıdanın taşınması ve depolanmasındaki verim artar. Güneş enerjisi ile kurutmanın en basit yöntemi, tarım ürünlerini açık alanlara yaymak ve açık havada kurutmaktır. Bu çalışmada, kabin tipi bir kurutucu tasarlanmış ve bu kurutucuda kayısı kurutulmuştur. Kurutma işlemi güneş enerjisi ile üç tip kabinde gerçekleştirilmiştir. Üç tip kurutma kabini ile yapılan deneysel çalışmaların sonuçları karşılaştırılmıştır. Numuneler belirli bir süre tartılarak kurutma kontrolü yapılmıştır. Kabin içindeki havanın bağıl nem ve sıcaklık değerleri ile ölçülmüştür. Çalışmada hava kollektörü ile desteklenen kabinde kurutmanın diğerlerine göre çok daha hızlı olduğu gösterilmiştir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofÇukurova Tarım ve Gıda bilimleri dergisi (Online)en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleKabin Tipi Kurutucularda Güneş Enerjisi ile Kayısı Kurutulmasıen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume37en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage198en_US
dc.identifier.endpage210en_US
dc.departmentPamukkale Universityen_US
dc.identifier.doi10.36846/CJAFS.2022.87-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1154949en_US
dc.institutionauthor-
local.message.claim2023-07-15T12:35:31.275+0300|||rp00390|||submit_approve|||dc_contributor_author|||None*
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeArticle-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.languageiso639-1tr-
crisitem.author.dept10.07. Mechanical Engineering-
crisitem.author.dept21.01. Gastronomy and Culinary Arts-
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Turizm Fakültesi Koleksiyonu
Files in This Item:
File SizeFormat 
10.36846-CJAFS.2022.87-2701116.pdf1.09 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

52
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

22
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.