Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/51465
Title: Kabin Tipi Kurutucularda Güneş Enerjisi ile Kayısı Kurutulması
Authors: Öztürk, Harun Kemal
Mutlu Öztürk, Hande
Abstract: Gıdaların güvenli bir şekilde saklanması için en önemli tekniklerden biri kurutmadır. Bu amaçla gıda muhafazasında farklı kurutma yöntemleri geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Uzun süreli depolamada gıda maddelerine uygulanan kurutmanın temel amacı bozulmayı önlemektir. Böylece ürünün nemi azaltılır ve mikrobiyal üreme önlenebilir. Kurutma işlemi ile ürünün hacmi azaldığında, gıdanın taşınması ve depolanmasındaki verim artar. Güneş enerjisi ile kurutmanın en basit yöntemi, tarım ürünlerini açık alanlara yaymak ve açık havada kurutmaktır. Bu çalışmada, kabin tipi bir kurutucu tasarlanmış ve bu kurutucuda kayısı kurutulmuştur. Kurutma işlemi güneş enerjisi ile üç tip kabinde gerçekleştirilmiştir. Üç tip kurutma kabini ile yapılan deneysel çalışmaların sonuçları karşılaştırılmıştır. Numuneler belirli bir süre tartılarak kurutma kontrolü yapılmıştır. Kabin içindeki havanın bağıl nem ve sıcaklık değerleri ile ölçülmüştür. Çalışmada hava kollektörü ile desteklenen kabinde kurutmanın diğerlerine göre çok daha hızlı olduğu gösterilmiştir.
URI: https://doi.org/10.36846/CJAFS.2022.87
https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1154949
https://hdl.handle.net/11499/51465
ISSN: 2636-7874
2630-6034
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Turizm Fakültesi Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
10.36846-CJAFS.2022.87-2701116.pdf1.09 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

46
checked on May 27, 2024

Download(s)

8
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.