Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/52445
Title: Gastrointestinal sistem kanamasında kan copeptin düzeyinin prognozla ilişkisi
Other Titles: Relationship between blood copeptin levels and prognosis in gastrointestinal system bleeding
Authors: Akın, Emrah
Keywords: Acil servis,
copeptin
gastrointestinal sistem kanaması
mortalite
prognoz
Copeptin
emergency department
gastrointestinal bleeding
Abstract: Gastrointestinal sistem (GİS) kanamaları acil serviste sık görülen önemli bir mortalite ve morbidite nedeni olmakla birlikte, hastaneye yatış ve sağlık harcamaları açısından da diğer GİS problemlerine göre daha fazla yük oluşturmaktadır. Bu bakımdan, tedavi yönetiminin iyi olması için, GİS kanamasının prognozunu etkileyen faktörlerin bilinmesi oldukça önemlidir. Literatürde GİS kanamasının prognozunu belirlemek için birçok sınıflama mevcuttur. Bu sınıflamaların birçok parametreye dayanması ve bu sınıflamalar üzerine yayınlarda çelişkili sonuçların bulunması GİS kanaması için yeni bir belirtece olan ihtiyacı göstermektedir. Copeptin 1972’de tanımlanmış, antidiüretik hormon (ADH) ile birlikte ve eş molar oranda salınan peptit yapıdaki bir moleküldür. Bu molekülün diğer akut strese neden olan kardiyovasküler, pulmoner, nörolojik, sepsis gibi durumlarda prognozu göstermede başarılı bir biyobelirteç olduğu konusunda yayınlar mevcuttur. Literatürde GİS kanamalı hastalarda ise copeptin nadir olarak çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı GİS kanaması olan hastalarda kan copeptin düzeyini saptamak ve copeptin düzeyi ile hastaya yapılan transfüzyon miktarı, hastanın prognozu ve GİS kanaması ile ilişkili prognostik skorlar arasındaki ilişkiyi göstermektir. Prospektif, kesitsel, tanımlayıcı – analitik özellikte olan bu çalışma Haziran 2021 - Mayıs 2022 tarihleri arasında, bir yıl süre boyunca, Pamukkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Ana Bilim Dalı’nda gerçekleştirilmiştir. Dahil edilme kriterlerine uyan hastalardan başvuru esnasında serum copeptin düzeyi tayini için 5 ml venöz kan alınmış ve araştırma formu doldurulmuştur. Hastaların demografik verileri, vital bulguları, primer hekimlerince yapılan diğer müdahaleleri, alınan laboratuvar tetkikleri, endoskopi uygulamaları ve kan ürünleri transfüzyonu verileri not edilmiştir. Çalışmanın sonlanım noktaları taburculuk, hastaneye yatış (servis ya da yoğun bakım), kötü sonlanım (30 gün içinde mortalite) olarak belirlenmiştir. Serum copeptin değerlerinin toplanan veriler ve sonlanım noktaları arasındaki ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmamızın sonucunda GİS kanaması olan hastalarda copeptin değeri ile prognoz, transfüzyon miktarı ve hospitalizasyon durumu arasında bir ilişki bulunmamaktadır. Yine, bu hastalarda şok indeksinin prognozu göstermede, hospitalizasyonda, uygulanan transfüzyon miktarı ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Prognoz konusunda şok indeksinin yol göstericiliğinin copeptine göre daha başarılı olduğu saptanmıştır.
Gastrointestinal (GI) bleeding is a common cause of mortality and morbidity in the emergency department, and it also creates greater burden in terms of hospitalization and health expenditures compared to other GI problems. In this respect, it is very important to know the factors affecting the prognosis of GI bleeding, to predict the prognosis in order to have good treatment management. There are many classifications used in the literature to determine the prognosis of GI bleeding. The fact that these classifications are based on many parameters and that there are conflicting publications on these classifications shows the need for a new marker for prediction the outcome of GI bleeding. Copeptin is a peptide-structured molecule defined for the first time in 1972. It is released together with antidiuretic hormone (ADH) in an equimolar ratio to it. There are publications that this molecule is a successful biomarker in showing the prognosis in other disorders such as cardiovascular, pulmonary, neurological, and sepsis, that cause acute stress. In the literature, copeptin has been rarely studied in patients with GI bleeding. The aim of this study is to determine the blood copeptin levels in patients with GI bleeding and to show the relationship between copeptin levels and the amount of transfusion given to the patients, the prognosis of the patients and the prognostic scores associated with GI bleeding. This study, which has a prospective, cross-sectional, descriptive – analytical character, was carried out between June 2021 and May 2022 at Pamukkale University, Faculty of Medicine, Department of Emergency Medicine. Of the patients who met the inclusion criteria, 5 ml of venous blood sample was taken for serum copeptin level determination at the admission and the study form was filled. Demographic data, vital signs, other interventions (such as laboratory tests, endoscopy applications and blood products transfusion data) performed by the primary physicians were noted. The endpoints of the study were discharge, hospitalization (service or intensive care unit), poor outcome (mortality within 30 days). The relationship between the collected data and serum copeptin levels and endpoints was investigated. As a result of our study, there is no relationship between copeptin value and prognosis, the amount of transfusion and hospitalization status in patients with GI bleeding. Additionally, there is a significant relationship between shock index and the amount of transfusion administered during hospitalization and prognosis in these patients. We have found that the guidance of shock index in terms of prognosis is more successful than copeptin.
Description: Bu çalışma Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nin 2021TIPF017 nolu kararı ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/52445
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=nLNfCsWgUluh5T2iyudShjENsU0ZBpUOZV6claSzz93vI9KLYHylAweg7AXrsCye
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
emrah_akin_tez.pdf1.42 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

138
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

78
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.