Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/55977
Title: | Denizli bölgesinde yetişen yöresel üzümlerde eser metal tayinleri | Other Titles: | Trace metal determinations in local grapes growing in Denizli region | Authors: | Kekeç, Mürvet | Advisors: | Divrikli, Ümit | Keywords: | Ağır metal eser metal üzüm kuru üzüm toprak yaş yakma ile çözünürleştirme atomik absorpsiyon spektrometrisi Heavy metal trace metal grape raisin soil wet combustion solubilization microwave solubilization atomic absorption spectrometry |
Abstract: | Bu çalışmada Denizli ilindeki Bekilli, Honaz, Çal ve Buldan olmak üzere dört ilçeden toplanmış üzüm, kuru üzüm ve üzümün yetiştiği toprak örneklerinde, Cr, Pb, Cu, Ni, Fe ve Mn derişimleri alevli atomik absorpsiyon spektrometrisi ile tayin edilmiştir. Örnekler, analizden önce yaş yakma ve mikrodalga fırın yakma olmak üzere iki ayrı yöntemle çözünürleştirilmiştir. Her iki yakma yöntemiyle elde edilen sonuçlarda ağır metal miktarlarının, toprak örneğinde en çok, yaş üzüm örneğinde ise en az olduğu görülmüştür. Genel olarak mikrodalga fırın yöntemi ile çözünürleştirme yapılan örneklerde ağır metal düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Bulunan sonuçlar literatürdeki sınır değerler karşılaştırılmıştır. Bu iki çözünürleştirme yöntemi ile elde edilen sonuçlar %BSS bağıl standart sapma, % bağıl hata olarak karşılaştırılmıştır, sonuçlar %5’in altında bulunmuştur. Gözlenebilme sınırı değerleri (LOD) Cr için 0,2451 μg/mL, Pb için 0,1363 μg/mL, Ni için 0,1254 μg/mL, Cu için 0,1382 μg/mL, Mn için 0,0682 μg/mL, Fe için 0,3718 μg/mL; Tayin sınırı değerleri (LOQ) ise Cr için 0,4607 μg/mL, Pb için 0,4565 μg/mL, Ni için 0,2543 μg/mL, Cu için 0,3827 μg/mL, Mn için 0,1658 μg/mL, Fe için 0,8635 μg/mL olarak hesaplanmıştı In this study, Cr, Pb, Cu, Ni, Fe and Mn concentrations were determined by flame atomic absorption spectrometry (AAS) in the soil samples of grapes, raisins and soil samples where grapes are grown collected from four districts of Denizli, Bekilli, Honaz, Çal and Buldan. Before analysis, samples were solubilized by two different methods, wet incineration and microwave incineration. In the results obtained by both solubilization methods, it was observed that the heavy metal amounts were the highest in the soil sample and the least in the fresh grape sample. In general, heavy metal levels were found to be higher in samples that were solubilized by microwave oven method. The results were compared with the limit values in the literature. The results obtained with these two solubilization methods were compared as %RSD relative standard deviation, % relative error, and the results were found below 5%. Limit of detection values (LOD) 0.2451 μg/mL for Cr, 0.1363 μg/mL for Pb, 0.1254 μg/mL for Ni, 0.1382 μg/mL for Cu, 0.0682 μg/mL for Mn, as 0.3718 μg/mL for Fe; Limit of determination values (LOQ) are 0.4607 μg/mL for Cr, 0.4565 μg/mL for Pb, 0.2543 μg/mL for Ni, 0.3827 μg/mL for Cu, 0.1658 μg/ for Mn mL was calculated as 0.8635 μg/mL for Fe. |
URI: | https://hdl.handle.net/11499/55977 https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=weFMBHaUra8rsS5wi2bmHE15ySII23W3Gh-WSdybY52I9Adnv30wW5QMjRcT5y0w |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10475957.pdf | 1.51 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
108
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
56
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.