Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/56584
Title: Akromegali tanısı almış hastalarda serum betatrophin, chemerin, kisspeptin düzeylerinin ölçümü
Other Titles: Measurement of serum betatrophin, chemerin, kisspeptin levels in patients with acromegaly
Authors: Çayan, Döndü Ayşegül
Advisors: Topsakal, Şenay
Keywords: Akromegali
GH
betatrophin
chemerin
kisspeptin
Abstract: Akromegali, hipofizer somatotrof hücrelerden köken alan adenomdan fazla miktarda büyüme hormonu (GH) salınımıyla karakterize, metabolik bozukluklar nedeni ile de morbidite ve mortalitenin yüksek olduğu kronik bir hastalıktır. Araştırmalar akromegali hastalığında görülen diyabetik ve kardiyovasküler komplikasyonların erken tespiti ve bu konuda kullanılacak yeni biyobelirteçler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı; dislipidemi ve diyabetojenik yatkınlığı olan akromegali hastalarında betatrophin, chemerin ve kisspeptin düzeylerini araştırmaktır. Betatrophin karaciğer ve yağ dokuda üretildiği bilinen lipoprotein lipazı inhibe ederek serum lipid profilini etkileyen, beta hücrelerinde proliferasyon yapan peptid yapılı bir hormondur. Chemerin, adiposit farklılaşması ve lipolizi arttıran kemoatraktan bir proteindir. Literatürde chemerinin insülin direnci, metabolik sendrom ve tip 2 diyabetes mellitus patofizyolojisinde işlevsel adipoz kaynaklı bir sinyal molekül olduğu görülmüştür. Kisspeptinin GnRH stimülasyonu ile puberte ve ovulasyon düzenlenmesinde, GPR54 yoluyla da GH sekresyonunun inhibe edilmesinde etkin bir protein olduğu düşünülmektedir. Çalışmaya 40 akromegali hastası ve 40 sağlıklı kimse dâhil edildi. Grupların GH ve IGF-1 değerleri ölçüldü. Elisa yöntemiyle çalışmak üzere betatrophin, chemerin ve kisspeptin için venöz kanlar alındı. Akromegali hastalarında betatrophin düzeylerinde anlamlı farklılık saptanmadı. Chemerin ve kisspeptin düzeyleri akromgeli hastalarında istatistiksel olarak anlamlı düşük saptandı. Bizim çalışmamız akromegalide betatrophin chemerin ve kisspeptini birlikte inceleyen ilk çalışmaydı. Korelasyon analizinde hasta grupta IGF-1 ile kisspeptin düzeyleri arasında anlamlı korelasyon gözlemlendi. Fakat akromegalinin teşhis ve tedavisinde bu parametrelerin kullanılabilmesi için daha geniş çaplı ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.
Acromegaly is a chronic disease characterized by excessive secretion of growth hormone (GH) from adenoma originating from pituitary somatotroph cells, with high morbidity and mortality due to metabolic disorders. Research focuses on early detection of diabetic and cardiovascular complications in acromegaly and new biomarkers to be used in this regard. The aim of this study; To investigate betatrophin, chemerin and kisspeptin levels in acromegaly patients with dyslipidemia and diabetogenic predisposition. Betatrophin is a peptide hormone that affects the serum lipid profile by inhibiting lipoprotein lipase, which is known to be produced in the liver and adipose tissue, and proliferates in beta cells. Chemerin is a chemoattractant protein that increases adipocyte differentiation and lipolysis. In the literature, it has been observed that chemerin is a functional adipose-derived signal molecule in the pathophysiology of insulin resistance, metabolic syndrome and type 2 diabetes mellitus. Kisspeptin is thought to be an effective protein in the regulation of puberty and ovulation with GnRH stimulation, and inhibition of GH secretion via GPR54. 40 patients and 40 controls were included in the study. GH and IGF-1 values of the groups were measured. Venous blood was taken for betatrophin, chemerin and kisspeptin to work with the Elisa method. No significant difference was found in betatrophin levels in patients with acromegaly. Chemerin and kisspeptin levels were found to be statistically significantly lower. Our study was the first to examine the betatrophin chemerin and kisspeptin together in acromegaly. In the correlation analysis, a significant correlation was observed between IGF-1 and kisspeptin levels in the patient group. However, further studies are needed to use these parameters in the diagnosis and treatment of acromegaly.
Description: Bu çalışma Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi‘nin 31.07.2018 tarih ve 2018TIPF031 nolu kararı ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/56584
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
dondu_aysegul_cayan_tez.pdf898.99 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

86
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

160
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.