Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/57720
Title: Multicultural and egalitarian beliefs and practices of Turkish EFL teachers
Other Titles: İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği Türkiye bağlamında İngilizce öğretmenlerinin çokkültürlü ve eşitlikçi eğitime dair görüşleri ve uygulamaları
Authors: Şahin, Mehtap
Advisors: Atmaca, Çağla
Keywords: Çokkültürlü eğitim
eşitlikçi eğitimş
öğretmen inançları
öğretmen eğitimi
eğitim politikaları
Multicultural education
egalitarian education
teacher beliefs
teacher education
education policies
Abstract: Bu çalışma, Türkiye'deki devlet okullarında görev yapan İngilizce öğretmenlerinin çokkültürlü ve eşitlikçi eğitim hakkındaki inançlarını ve uygulamalarını araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmada hem nicel hem nitel veri toplama araçları kullanılmıştır. Nicel veriler, Öğretmen Kültürel inançlar ölçeği (TCBS) ile toplanmış, nitel veriler ise çevrimiçi yarı yapılandırılmış görüşmelerle elde edilmiştir. Çalışma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Denizli'deki devlet okullarında görev yapan 211 İngilizce öğretmeniyle gerçekleştirilmiştir. Nicel analizler, öğretmenlerin çokkültürlü ve eşitlikçi inançlara yüksek düzeyde destek verdiğini göstermiştir. TCBS'nin geçerlik ve güvenirlik analizleri, ölçeğin yüksek güvenilirlik ve geçerlik düzeyine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ancak, ölçek puanlarının normal dağılım göstermediği tespit edilmiştir, bu nedenle karşılaştırmalı analizlerde parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Nitel veriler, öğretmenlerin çokkültürlü ve eşitlikçi eğitime yönelik olumlu düşüncelere sahip olduğunu, ancak uygulamada çeĢitli zorluklarla karşılaştıklarını ortaya koymuştur. Öğretmenler, bu tür eğitimin Türkiye'de uygulanabilir olduğunu düşünmekle birlikte, uygulamanın başarılı olabilmesi için öğretmenlerin yeterli donanıma sahip olması ve eğitim sisteminin uygun hale getirilmesi gerektiği gibi tavsiyelerde bulunmuşlardır. Ayrıca, öğretmenlerin profesyonel gelişim olanaklarının yetersizliği, mevcut ders kitaplarının ve müfredatın çokkültürlü ve eşitlikçi eğitimi desteklememesi gibi muhtemel sebepler de vurgulanmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma öğretmenlerin çokkültürlü ve eşitlikçi inançlara yüksek düzeyde destek verdiğini, ancak bu inançların sınıf uygulamalarına yansıtılmasında çeşitli engellerle karşılaşıldığını göstermektedir. Gelecekteki araştırmalarda, öğretmen eğitimi programlarının etkinliğini artırmaya yönelik stratejilere odaklanılması ve öğretmenlerin bu tür eğitimi daha etkili bir şekilde uygulamalarının desteklenmesi tavsiye edilmektedir.
This study aims to investigate the beliefs and practices of English teachers in public schools in Turkey regarding multicultural and egalitarian education. The research employed both quantitative and qualitative data collection tools. Quantitative data were collected with the Teacher Cultural Beliefs Scale (TCBS), while qualitative data were obtained through online semi-structured interviews. The study was conducted with 211 English teachers working in public schools in Denizli during the 2023-2024 academic year. Quantitative analyses revealed that teachers strongly supported multicultural and egalitarian beliefs. Also, the validity and reliability analyses of the TCBS demonstrated high reliability and validity of the scale. However, it was found that the scale scores did not follow a normal distribution, so non-parametric tests were used for comparative analyses. Qualitative data indicated that the teachers held positive attitudes towards multicultural and egalitarian education but faced various challenges in implementation. The participating teachers believed that such an education was feasible in Turkey but emphasized the need for adequate teacher training and an effective education system. Additionally, barriers such as insufficient professional development opportunities, inadequate textbooks, and curriculum support for multicultural and egalitarian education were highlighted. In conclusion, the study shows that while teachers strongly support multicultural and egalitarian beliefs, there are significant challenges in transferring these beliefs into classroom practices. Future research should focus on strategies to enhance the effectiveness of teacher education programs and support teachers in implementing this type of education more effectively.
URI: https://hdl.handle.net/11499/57720
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10597420.pdf1.39 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

12
checked on Aug 9, 2024

Download(s)

2
checked on Aug 9, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.