Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/58777
Title: | Depresyon hastalarında beslenmenin etkisi | Authors: | Halıcı Yaşar, Emine Ebru | Advisors: | Kalkan Oğuzhanoğlu, Nalan | Keywords: | Depresyon Akdeniz Diyeti Anksiyete Uyku Kalitesi Yaşam Kalitesi Yeme Tutumu Depression Mediterranean diet anxiety sleep quality quality of life eating attitude |
Abstract: | Depresyon, dünya çapında yaklaşık 280 milyon insanı etkileyen, toplumumuzda oldukça yaygın olan, işlevselliği bozan, şu anda baş ağrısı ve bel ağrısından hemen sonra dünya çapında üçüncü engellilik nedeni olan ruhsal bir rahatsızlıktır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2030 yılına kadar dünya çapında birinci engellilik nedeni olacağı öngörülen depresyonun gittikçe daha fazla müdahale, daha uzun süre
ve daha fazla antidepresan kullanımı gerektirmesi yeni yaklaşımları zorunlu kılmıştır. Bu yeni yaklaşımlardan biri olan beslenme müdahalesi de günden güne önem kazanmaktadır. Sağlıklı beslenme tarzının depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar üzerindeki olumlu etkisi artık bilinmektedir. Akdeniz Diyeti’nde bulunan birçok sağlıklı gıdanın depresyon riski ile ters ilişkili olduğu bulunmuş ve hatta bu gıdaların depresif semptomların tedavisinde kullanılabilecekleri ileri sürülmüştür. Bu çalışmada, Türkiye’de ilk kez randomize kontrollü bir çalışma tasarımı kullanılarak,
sağlıklı beslenmenin depresyon ve eşlik eden belirtiler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu bağlamda 457 kişi değerlendirilmiş, hafif ve orta şiddetli depresyon tanısı olan 66 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. 12 hafta boyunca diyet grubuna kalifiye bir diyetisyen tarafından Akdeniz Diyeti uygulatılmış, kontrol grubuna kendi diyet düzenlerine devam etmeleri söylenmiştir. 31 kişi diyet grubu ve 28 kişi kontrol grubu olmak üzere toplam 59 kişi tam verilerle çalışmayı tamamlayabilmiştir. Diyet grubu klinik bir diyetisyen tarafından verilen sekiz bireysel beslenme danışmanlığı oturumuyla ve 0.-
2. ve 3. ayın sonunda klinisyen tarafından yapılan görüşmelerle takip edilmiştir. Kontrol grubu ise aynı ziyaret programı ve aynı uzunluktaki sosyal destek görüşmeleriyle takip edilmiştir. 12 haftanın sonunda iki grup depresyon, anksiyete, hayat kalitesi, uyku kalitesi ve yeme tutumu açısından karşılaştırıldığında diyet grubu önemli ölçüde daha fazla iyileşme göstermiştir. Bu sonuçlar, diyet iyileştirmesinin, depresyonun tedavisinde etkili ve erişilebilir bir tedavi stratejisi sağlayabileceğini ve bunun yararlarının eşlik eden diğer ruhsal ve fiziksel hastalıkların da tedavisine kadar uzanabileceğini göstermiştir. Depression is a mental disorder that affects approximately 280 million people worldwide, is highly prevalent in our society, impairs functionality, and is currently the third leading cause of disability worldwide, right after headache and low back pain. The fact that depression, which is predicted by the World Health Organization (WHO) to be the number one cause of disability worldwide by 2030, requires more intervention, longer duration and more use of antidepressants has necessitated new approaches. Nutrition intervention, one of these new approaches, is gaining importance day by day. The positive effect of a healthy diet on mental disorders such as depression is now known. Many healthy foods in the Mediterranean Diet have been found to be inversely associated with depression risk and it has even been suggested that these foods can be used in the treatment of depressive symptoms. In this study, we investigated the effects of the Mediterranean Diet on mood in people with depression. In this context, we evaluated 457 people and included 66 people with mild to moderate depression. We had the diet group follow the Mediterranean Diet with the support of a qualified dietitian for 12 weeks, while the control group was asked to continue with their own diet. A total of 59 people, 31 in the diet group and 28 in the control group, were able to complete the study with complete data. We followed up both groups with eight individual nutritional counseling sessions delivered by a clinical dietitian and clinician-led interviews at the end of months 0, 2 and 3. We followed up the control group with the same schedule of visits and social support interviews of the same length. At the end of 12 weeks, when we compared the two groups in terms of depression, anxiety, quality of life, sleep quality and eating attitudes, we observed significantly greater improvement in the diet group. With this study, we demonstrated that dietary improvement can provide an effective and accessible treatment strategy for the treatment of depression, and that its benefits can extend to the treatment of other comorbid mental and physical illnesses. This is the first study in Turkey to investigate the therapeutic effect of a healthy diet on depression and comorbid symptoms using a randomized controlled trial design. |
URI: | https://hdl.handle.net/11499/58777 |
Appears in Collections: | Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TEZ EBRU SON 2-2.pdf | 2.02 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.