Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/58823
Title: Kızılçamda bazı iğne yaprak karakterlerinin çam kese böceği konukçu tercihi üzerine olan etkisinin araştırılması
Other Titles: Investigation of the effect of needle traits on pine processionary moth host preference in Turkish red pine
Authors: Baldan, Büşra
Advisors: Semiz, Gürkan
Keywords: Klorofil içeriği
konukçu tercihi
Pinus brutia
spesifik yaprak alanı
Thaumetopoea wilkinsoni
Chlorophyll content
host preference
Pinus brutia
specific leaf area
Abstract: Kızılçam (Pinus brutia Ten.), Türkiye'nin orman ekosisteminde kritik bir rol oynayan ve hem ekonomik hem de ekolojik açıdan önemli bir türdür. Ancak bu kızılçam orman varlığı çam kese böceği (Thaumetopoea wilkinsoni Tams.) tarafından tehdit edilmektedir. Özellikle Akdeniz Havzası’nda ve Türkiye'deki çam ormanlarında yaygın olarak görülen bu zararlı, çam ağaçlarının yapraklarıyla beslenerek orman ekosistemine ciddi zararlar verebilmektedir. Bu tez kapsamında, kızılçamda çam kese böceği (ÇKB) istila mekanizmasının daha detaylı anlaşılması hedeflenmiştir. ÇKB'nin konukçu tercihinde kullandığı görsel ipuçlarının belirlenmesi bu çalışmada büyük bir öneme sahiptir. Bu tez çalışması kapsamında, ÇKB istilasına karşı dirençli ve dirençsiz kızılçam genotiplerinde, fotosentetik pigment içeriği, spesifik yaprak alanı ve iğne yaprakların renk skalalarının detaylı analizleri gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları, istilaya uğrayan klonlarda yaprak spesifik alanı, klorofil-a, klorofil-b, toplam klorofil ve karotenoid değerlerinin istilaya uğramamış klonlara göre daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle böceğin larva döneminin en yoğun olduğu yaz sonu ve sonbahar aylarında (Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım), bu değerlerde istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, böceğin konukçu seçiminde klonlara/ağaçlara ait görsel ipuçlarını da takip edebileceğini göstermektedir. Bu çalışmada elde edilen verilerin, ÇKB hakkındaki ekolojik literatüre katkı sağlaması, biyolojik mücadeleye dayalı modern ormancılık tekniklerinin geliştirilmesine ve uygulanmasına yardımcı olması hedeflenmiştir.
Turkish red pine (Pinus brutia Ten.) is an economically and ecologically important species that plays a critical role in Turkey's forest ecosystem. However, this red pine forest is threatened by the pine processionary moth (Thaumetopoea wilkinsoni Tams.), a pest that is especially widespread in the Mediterranean Basin and in pine forests in Turkey. The moth can cause serious damage to the forest ecosystem by feeding on the needles of pine trees. This thesis aims to better understand the mechanism of pine processionary moth (PPM) infestation in P. brutia. Determining the visual cues that PPM uses in its host preference is a key focus of this study. Within the scope of this thesis, detailed analyses of photosynthetic pigment content, specific leaf area and color scales of needles were carried out in P. brutia genotypes that are resistant and non-resistant to PPM infestation. The results of the analysis revealed that leaf specific area, chlorophyll-a, chlorophyll-b, total chlorophyll and carotenoid values were higher in infested clones than in non-infested clones. Statistically significant differences in these values were observed especially in the late summer and fall months (August, September, October and November) when the larval period of the insect is the most intense. The our results suggest that PPM may also use visual cues of clones/trees in host selection. The data obtained in this study should contribute to the ecological literature on PPM.
URI: https://hdl.handle.net/11499/58823
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10521090.pdf
  Until 2025-08-12
4.66 MBAdobe PDFView/Open
Tezlerin erisime acilmasi ve kisitlanmasi (Busra BALDAN).pdf
  Restricted Access
483.87 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.