Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/59501
Title: | Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinde gıda güvencesizliğinin yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi | Other Titles: | Evaluation of the effect of food insecurity on quality of life in Pamukkale University Students | Authors: | Kandemir, Ümmühan İnci | Advisors: | Uzun, Süleyman Utku | Keywords: | gıda güvencesizliği yaşam kalitesi üniversite öğrencisi mental sağlık ve sağlık eşitsizliği food insecurity quality of life university students mental health and health inequality |
Abstract: | Üniversite eğitimi, öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirdiği
önemli bir dönemdir.Ancak, birçok öğrenci bu süreçte aynı zamanda e konomik zorluklarla da mücadele etmektedir. Gıda güvencesizliği, üniversite öğrencilerinin karşılaştığı önemli sorunlardan biridir. Öğrencilerin gıda güvencesizliğinin yaşam kaliteleri üzerine etkisini belirlemek ve bu konuda ön l emler almak önemlidir. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinde gıda güvencesizliğinin yaşam kalitesine etkisi belirlenerek, bu konuda
uygulanabilecek politikalar için kanıt sağlanması amaçlanmıştır. Örneklem büyüklüğü hesaplanması için e tki büyüklüğü 𝑑=0,2 , 95 güven düzeyi ( 𝛼 0,05) ve 95 istatistiksel güç ( 𝛽=0,95) kullanılarak minimum örneklem büyüklüğü 1302 kişi olarak belirlenmiştir. Potansiyel yanıt vermeme durumları göz önüne alınarak 15’ lik bir artış uygulanmış ve çalışmada hedeflenen örneklem büyüklüğü 1495 kişi olarak hesaplanmıştır. Araştırmada, kolayda örnekleme yöntemi (convenience sampling)
kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak 45 soruluk anket formu uygulanmıştır. Yaşam kalitesi SF 12 Ölçeği kullanılarak ölçülmüştür. Araştırma öncesinde etik kurul izni ve gerekli kurumsal izinler alınmıştır. Veri analizi için SPSS 23.0 programı kullanılmıştır. Ölçümsel değişkenlerin karşılaştırılması nda Mann Whitney U veya Kruskall Wallis
Testleri, yaşam kalitesiyle ilişkili etmenlerin değerlendirilmesinde çoklu doğrusal re gresyon(backward) analizi kullanılmıştır Katılımcıların yaklaşık yarısı gıda güvencesizliği yaşamaktadır. Yapılan regresyon analizine göre; erkeklerde (B =1,936, p 0,001)0,001), bekarlarda (B = 4,012, p = 0,006), çekirdek ailede yaşayanlarda (B =1,568, p =0,010 )), gelir durumu iyi olanlarda (B = 1,858, p 0,001)0,001), anne öğrenim durumu lise
ve üzeri olanlarda (B = 1,129, p = 0,003), kronik hastalığı olmayanlarda (B = 4,150, p 0,001) ve gıda güvencesi olanlarda (B =0,234, p 0,001) fiziksel bileşen puanları daha yüksek bulunmuştur. Mental bileşen puanı ise erkeklerde (B = 2,553, p 0,001)0,001),1. sınıf öğrencilerinde (B =1,171, p = 0,042), gelir durumu iyi olanlarda (B =2,853,p 0,001)0,001), sigara içmeyenlerde ve bırakanlarda (B= 2,078, p = 0,001), akademik başarı
düzeyi iyi olan larda (B = 1,763, p = ve gıda güvencesi olanlarda (B = 0,243,p<<0,001)0,001) daha yüksek bulunmuştur.daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarakSonuç olarak gıda güvencesizliği gıda güvencesizliği öğrencilerin öğrencilerin yaşamyaşam kalitelerini kalitelerini olumsuz olumsuz etkilemektedir.etkilemektedir. Gıda güvencesizliğinin üniversite Gıda güvencesizliğinin üniversite öğrencilerinin yaşam kalitesinöğrencilerinin yaşam kalitesine olumsuz etkileri göz önüne alındığında, kanıta dayalı e olumsuz etkileri göz önüne alındığında, kanıta dayalı ve sürdürülebilir müdahale programlarının geliştirilmesi gereklidir.ve sürdürülebilir müdahale programlarının geliştirilmesi gereklidir. University education is an important period in which students develop their knowledge and skills. However, many students also struggle w ith economic difficulties during this period. Food insecurity is one of the important problems faced by university students. It is important to determine the effect of food insecurity on students' quality of life and to take measures in this regard. In th is study, it was aimed to determine the effect of food insecurity on the quality of life of university students and to provide evidence for policies that can be implemented in this regard. For the sample size calculation, the minimum sample size was determ ined as 1302 people using the effect size 𝑑=0.2, 95% confidence level 𝛼=0.05) and 95% statistical power (1 𝛽=0.95). Considering the potential non response situations, an increase of 15% was applied and the targeted sample size was calculated as 1495 pe ople. In the study, convenience sampling method was used. A 45 question questionnaire was used as a data collection tool. Quality of life was measured using the SF 12 Scale. Ethics committee permission and necessary institutional permissions were obtained before the research. SPSS 23.0 programme was used for data analysis. Mann Whitney U or Kruskall Wallis Tests were used to compare measurable variables, and multiple linear regression (backward) analysis was used to evaluate factors related to quality of li fe. Approximately half of the participants experience food insecurity. According to the regression analysis; men (B = 1,936, p<0,001), singles (B = 4,012, p = 0,006). Physical component scores were found to be higher in those living in nuclear families (B =1,568, p = 0,010), those with good income (B = 1,858, p < 0,001), those whose mother's education level was high school and above (B = 1,129, p = 0,003), those without chronic diseases (B = 4,150, p < 0,001) and those with food security (B = 0,234, p < 0, 001). The mental component score was higher in males (B = 2,553, p<0,001), first year students (B = 1,171, p = 0,042), those with good income (B =2,853, p<0,001), non smokers and quitters (B = 2,078, p = 0,001), those with good academic achievement (B = 1 ,763, p = 0,001) and those with food security (B = 0,243,p<0,001). As a result, food insecurity negatively affects students' quality of life. Given p<0,001). As a result, food insecurity negatively affects students' quality of life. Given the negative effects of food insecurity on university students' quality of life, evidencethe negative effects of food insecurity on university students' quality of life, evidence--based and sustainbased and sustainable intervention programmes need to be developed.able intervention programmes need to be developed. |
URI: | https://hdl.handle.net/11499/59501 |
Appears in Collections: | Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ummuhan_inci_kandemir_tez.pdf | 4.16 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
112
checked on May 26, 2025
Download(s)
74
checked on May 26, 2025
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.