Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/27983
Title: Erken çocukluk eğitiminde ölçme ve değerlendirme
Other Titles: Assessment and evaluation in early childhood education
Authors: Işıkoglu Erdoğan, Nesrin
Canbeldek, Merve
Keywords: erken çocukluk eğitimi
formal değerlendirme
informal değerlendirme
alternatif değerlendirme
early childhood education
formal assessment
informal assessment
alternative assessment
Publisher: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Source: Işıkoğlu Erdoğan, N., Canbeldek, M. (2017). Erken çocukluk döneminde ölçme ve değerlendirme. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1306-1327.
Abstract: Çocukların gelişimlerini takip etmek ve desteklemek için erken çocukluk döneminde ölçme ve değerlendirme önemli bir yer tutmaktadır. Gelişim özellikleri dikkate alındığında, bu dönem çocuklarının eğitiminde diğer eğitim kademelerinden farklı ölçme ve değerlendirme yaklaşımlarına rastlanmaktadır. Formal, informal, alternatif, performansa dayalı değerlendirme olarak Türkçeye kazandırılmış olan bu yaklaşımlar alanda yaygın olarak kullanılsa da bu kavramların yabancı alan yazından çeviri yoluyla alınması bunlarla ilgili kavram çelişkilerine yol açmaktadır. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, erken çocukluk eğitiminde ölçme ve değerlendirmede kullanılan yaklaşımların ve kavramların örneklerle açıklanmasına ve ortak kavramsal alt yapının oluşmasına katkı sağlamaktır. Erken çocukluk eğitiminde kullanılan formal, informal ve alternatif değerlendirme yaklaşımları çerçevesinde temel ölçme ve değerlendirme kavramları bu makalede tartışılmıştır. Bu doğrultuda, öğretmen ve uzmanların çocukların gelişimlerini değerlendirmede kullanabilecekleri araçlar ve yöntemler örneklerle sunulmuştur.
To monitor children’s progress and support their development, assessment and evaluation play an important role in early childhood education. Considering developmental changes in this period, in early childhood education uses various types of assessment and evaluation approaches which differ from the approaches other educational levels used for assessment. Formal, informal, alternative and performance based assessment are widely used approaches in the early childhood education. These approaches are often translated into Turkish from the global literature sometimes lead to concepts contradictions. For this reason, this review study aims to describe the common approaches and concepts related to early childhood assessment and evaluation. The widespread approaches and concepts including formal, informal and alternative evaluation were discussed. In this context, the methods and tools used to assess children’s development were presented with examples of teachers and experts in the area.
URI: https://hdl.handle.net/11499/27983
ISSN: 2148-4929
Appears in Collections:Eğitim Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNDE ÖLÇME VE DEĞERLEDİRME.pdfMakale640.74 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

1,766
checked on May 27, 2024

Download(s)

1,978
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.