Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/27985
Title: Okul öncesi eğitim kurumlarının yapısal ve işlevsel kalitelerinin incelenmesi
Other Titles: Examination of structural and process quality of early childhood classrooms
Authors: Işıkoglu Erdoğan, Nesrin
Canbeldek, Merve
Keywords: okul öncesi eğitimde kalite
yapısal kalite
işlevsel kalite
Ecer
early childhood education quality
structural quality
process quality
Publisher: Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi
Source: Işıkoğlu Erdoğan, N., Canbeldek, M. (2015). Okul öncesi eğitim kurumlarının yapısal ve işlevsel kalitelerinin incelenmesi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 4(1), 186- 196.
Abstract: Nitelikli okul öncesi eğitimin çocukların gelişimi ve öğrenmesinde etkili olduğunu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle okul öncesi eğitiminden beklenilen yararlar “nitelikli” eğitim veren okullarla sağlanabilir. Kurumun nitelikli olmasında önemli olan etkenler arasında fiziksel donanım, eğitim programı, öğretmen – çocuk iletişimi, okul – aile işbirliği ve programın değerlendirilmesi yer alır. Bu faktörler alan yazında yapısal ve işlevsel kalite olarak tanımlanmıştır. Bu çalışma, okul öncesi eğitim kurumlarını yapısal ve işlevsel kalite açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini Denizli'de bulunan tüm resmi bağımsız anaokulları ve anasınıflarından, basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen 55 okul öncesi eğitim sınıfı oluşturmaktadır. Okul öncesi eğitimin yapısal kalitesini ölçmek için açık uçlu sorular ve işlevsel değişkenlerini değerlendirmede de Okul Öncesi Eğitim Ortamı Değerlendirme Ölçeği (ECERS) kullanılmıştır. Örneklemde bulunan sınıflardan, bir öğretim günü süren gözlemler yoluyla veriler toplanmıştır. Sınıfların yapısal ve işlevsel kalite puanları hesaplanmıştır. Okulların yapısal kalitelerinin iyi işlevsel kalitelerinin "az yeterli" olduğu bulunmuştur.
Research studies reveal that quality of early childhood education have significant impacts on children’s development and learning. Therefore, the expected benefits from early childhood education can be ensured by the schools providing high quality education. Physical conditions, educational curriculum teacher-child interaction, parent participation and program evaluation are defined as important factors contributed to the quality. These and other factors are identified as structural and process quality in the literature. This study aimed to examine the structural and process quality of early childhood education classrooms. The sample of this research was randomly chosen 55 public classrooms in Denizli. 14 open ended questions for measuring structural quality and Early Childhood Environment Rating Scale (ECERS) for measuring process quality was used to collect data. Data was collected through classroom observations that lasted for an instructional day. The structural and process quality scores for each classroom were calculated. Findings showed that schools were below the desirable level of process quality.
URI: https://hdl.handle.net/11499/27985
ISSN: 2146-9199
Appears in Collections:Eğitim Fakültesi Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

336
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

322
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.