Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/48828
Title: | Gıda İşletmelerinde Biyofilm Sorunu ve Gümüş Nanopartikül Uygulamaları | Authors: | Koluman, Ahmet Kahraman, Tolga Gürlük, Nuray |
Keywords: | dezefenktan hijyen gümüş nanopartikül gıda güvenliği biyofilm food security biofilms |
Abstract: | Mikroorganizma topluluklarının besine ulaşım ve savunma amaçlı ortak yaşam tarzını ifade eden biyofilmlerin dezenfektan ve antibiyotiklere karşı geliştirdiği direnç, bu mikrobiyal topluluklar ile savaşmak için farklı yöntemlerin uygulanması konusunda araştırmalar yapılmasını gerektirmiştir. Ürettikleri hücre dışı polimerik maddelerden oluşan matrise gömülü olarak yaşayan biyofilm toplulukları bulundukları yüzeye güçlü bir şekilde yapıştığından ortamdan uzaklaştırılmaları güçleşmektedir. Gıda kaynaklı hastalıklara sebep olan mikroorganizmalar biyofilm oluşturarak yüzeylerde yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Boyutları 100 nm'den küçük olan gümüş nanopartiküller geniş yüzey alanı-hacim oranlarından kaynaklanan benzersiz fiziksel ve kimyasal özellikleriyle Gram pozitif ve Gram negatif bakterilere karşı geniş spektrumlu antibakteriyel aktiviteye sahiptirler ve direnç tetiklememektedirler. Bu çalışmada gıda işletmelerinde oluşan biyofilmlere karşı kullanılabilecek gümüş nanopartikül uygulamaları incelenmiştir. | URI: | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/503560 https://hdl.handle.net/11499/48828 |
ISSN: | 2528-9411 |
Appears in Collections: | Teknoloji Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
document - 2024-03-25T114455.170.pdf | 733.59 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
128
checked on Feb 8, 2025
Download(s)
86
checked on Feb 8, 2025
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.