Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/48828
Title: Gıda İşletmelerinde Biyofilm Sorunu ve Gümüş Nanopartikül Uygulamaları
Authors: Koluman, Ahmet
Kahraman, Tolga
Gürlük, Nuray
Keywords: dezefenktan
hijyen
gümüş nanopartikül
gıda güvenliği
biyofilm food security
biofilms
Abstract: Mikroorganizma topluluklarının besine ulaşım ve savunma amaçlı ortak yaşam tarzını ifade eden biyofilmlerin dezenfektan ve antibiyotiklere karşı geliştirdiği direnç, bu mikrobiyal topluluklar ile savaşmak için farklı yöntemlerin uygulanması konusunda araştırmalar yapılmasını gerektirmiştir. Ürettikleri hücre dışı polimerik maddelerden oluşan matrise gömülü olarak yaşayan biyofilm toplulukları bulundukları yüzeye güçlü bir şekilde yapıştığından ortamdan uzaklaştırılmaları güçleşmektedir. Gıda kaynaklı hastalıklara sebep olan mikroorganizmalar biyofilm oluşturarak yüzeylerde yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Boyutları 100 nm'den küçük olan gümüş nanopartiküller geniş yüzey alanı-hacim oranlarından kaynaklanan benzersiz fiziksel ve kimyasal özellikleriyle Gram pozitif ve Gram negatif bakterilere karşı geniş spektrumlu antibakteriyel aktiviteye sahiptirler ve direnç tetiklememektedirler. Bu çalışmada gıda işletmelerinde oluşan biyofilmlere karşı kullanılabilecek gümüş nanopartikül uygulamaları incelenmiştir.
URI: https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/503560
https://hdl.handle.net/11499/48828
ISSN: 2528-9411
Appears in Collections:Teknoloji Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
document - 2024-03-25T114455.170.pdf733.59 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

70
checked on May 27, 2024

Download(s)

16
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.