Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/57677
Title: Atrofik ve non-atrofik kronik gastriti olan olgularda hemoreolojik parametreler ile oksidatif stres, ghrelin ve leptin seviyelerinin araştırılması
Other Titles: Investigation of hemorheological parameters, oxidative stress, ghrelin and leptin levels in cases with atrophic and non-atrophic chronic gastritis
Authors: Aytekin Alkan, Tuğba
Advisors: Kutluana, Ufuk
Keywords: Eritrosit Deformabilitesi
Hemoreoloji
Plazma Viskozitesi
Atrofik Gastrit
TOS
TAS
Ghrelin
Leptin
Abstract: Amaç: Bu çalışmada atrofik ve non-atrofik kronik gastriti olan olgularda hemoreolojik değişimlerin (eritrosit deformabilitesi, plazma viskozitesi) yanı sıra sistemik oksidatif stres parametreleri, HIF-1α ve DNA hasar belirteci olan 8-OHdg, vücut kitle indeksi ile atrofik süreçlerin olası metabolik sendromla ilişkisini araştırmak için ghrelin ve leptin seviyelerindeki değişikliklerin karşılaştırmalı incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda gastroenteroloji polikliniğine başvuran, endoskopi sonucuyla kronik atrofik gastrit tanısı alan 35 hasta, atrofisi olmayan kronik gastritli 37 hasta ve sağlıklı 35 gönüllü dahil edildi. Hastalardan tam kan sayımı, sedimentasyon, biyokimyasal testlerden açlık kan glukozu, üre, kreatinin, GFR, AST, ALT, GGT, trigliserid, LDL, HDL, kolesterol ölçümlerinden faydalanıldı. Serum kan numunelerinden eritrosit deformabilitesi, plazma viskozitesi, TOS ve TAS ölçümleri, Oksidatif Stres İndeksi (OSİ), Serum 8-OHDG, HIF-1α, ghrelin ve leptin seviyelerine bakıldı. Bulgular: Atrofik gastritli hasta grubunun plazma viskozitesi sağlıklı kontrol grubuna kıyasla istatistiksel anlamlı yüksek olarak saptandı (p: 0,006). Eritrositlerin ortalama elongation indexleri karşılaştırıldığında 0.30, 0.53, 0.95, 1.69, 3.00, 5.33, 9.49, 16.87, 30.00 Pa kayma kuvvetlerinde ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Kontrol grubu, atrofik gastritli hastalar ve non-atrofik kronik gastritli hastalar arasında hastaların TAS ve OSİ açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p> 0.05). Kontrol grubunda 8-OHdG ve HIF-1 α düzeyi atrofik gastrit ve non-atrofik kronik gastriti olan hasta grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek saptandı. (p < 0.05) Atrofik gastriti olan gruptaki trigliserid, LDL ve total kolesterol değeri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (p:0,0001). Kontrol grubunun leptin ve ghrelin düzeyleri, atrofik gastrit ve non-atrofik kronik gastriti olan hasta grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı ancak kilo ve BMI değerlerinde anlamlı farklılık tespit edilmedi. Non-atrofik kronik gastritli hastaların sağlıklı kontrol grubuna göre leptin seviyelerinin anlamlı olarak düşük olduğu görüldü (p: 0,006). Tüm gruplar arasında ghrelin seviyeleri karşılaştırıldığında; sağlıklı kontrol grubunun atrofik hastalara göre anlamlı olarak yüksek saptanmıştır (p: 0,014). Non-atrofik kronik gastritli hastaların ghrelin seviyeleri, sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük olduğu görülmüştür (p: 0,001). Sonuç: Atrofik gastriti olan hastaların trigliserid, LDL ve total kolesterol değeri kontrol grubuna göre anlamlı daha yüksek olduğu görülmüştür. Yüksek kolesterol seviyeleri ateroskleroza, kardiyovasküler komplikasyonlara yol açması sebebiyle bu konunun önemini arttırmaktadır. H. pylori enfeksiyonu ve gastrit olması düşük ghrelin ve leptin seviyeleriyle ilişkili olduğu, ghrelin düzeylerinin düşük olması vücut kitle indeksini etkileyebileceği çalışmalarda gösterilmiştir. Çalışmamızda atrofik gastritli hasta grubunun plazma viskozitesi sağlıklı kontrol grubuna kıyasla anlamlı yüksek olarak saptanmıştır. Atrofik gastritin plazma viskozitesini arttırdığı gösterilmiştir. Literatürde atrofik ve non-atrofik kronik gastriti olan hastalarda plazma viskozitesini inceleyen bir çalışmaya rastlanmadık. Bizim çalışmamız bu konuda yapılmış ilk çalışma olup gastritin hemoreolojik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi sağlanmıştır.
Aim: In this study, a comparative examination of changes in ghrelin and leptin levels has been aimed to investigate the potential relationship between atrophic processes and metabolic syndrome in cases with atrophic and non-atrophic chronic gastritis. The study aims to explore hemorheological alterations (erythrocyte deformability, plasma viscosity), along with systemic oxidative stress parameters, HIF-1α, and the DNA damage indicator, 8-OHdg, in individuals with atrophic and non-atrophic chronic gastritis, in conjunction with body mass index. Materials and Methods: The study included 35 patients diagnosed with chronic atrophic gastritis based on endoscopy results, 37 patients with non-atrophic chronic gastritis, and 35 healthy volunteers from the gastroenterology clinic. Complete blood count, sedimentation, fasting blood glucose, urea, creatinine, GFR, AST, ALT, GGT, triglycerides, LDL, HDL, and cholesterol measurements were obtained from the patients. Erythrocyte deformability, plasma viscosity, TOS and TAS measurements, Oxidative Stress Index (OSI), serum 8-OHDG, HIF-1α, ghrelin, and leptin levels were assessed from serum samples. Results: The plasma viscosity of the atrophic gastritis group was statistically significantly higher compared to the healthy control group (p: 0.006). When comparing the average elongation indices of erythrocytes, no statistically significant difference was found between measurements at shear forces of 0.30, 0.53, 0.95, 1.69, 3.00, 5.33, 9.49, 16.87, and 30.00 Pa (p>0.05). There was no significant difference in TAS and OSI among the control group, atrophic gastritis, and non-atrophic chronic gastritis patients (p>0.05). The level of 8-OHdG and HIF-1 α in the control group was significantly higher compared to the group of patients with atrophic gastritis and non-atrophic chronic gastritis (p < 0.05). Triglycerides, LDL, and total cholesterol values in the group with atrophic gastritis were significantly higher than those in the control group (p:0.0001). Leptin and ghrelin levels of the control group were found to be significantly higher compared to the groups with atrophic gastritis and non-atrophic chronic gastritis, but no significant differences were detected in weight and BMI values. Leptin levels of patients with non-atrophic chronic gastritis were significantly lower compared to the healthy control group (p: 0.006). When comparing ghrelin levels among all groups, the control group was significantly higher than the atrophic disease group (p: 0.014). Ghrelin levels in patients with non-atrophic chronic gastritis were significantly lower compared to the healthy control group (p: 0.001). Conclusion: Patients with atrophic gastritis exhibited significantly higher triglycerides, LDL, and total cholesterol levels compared to the control group. Elevated cholesterol levels increase the importance of this issue due to their association with atherosclerosis and cardiovascular complications. Studies have indicated a link between H. pylori infection, gastritis, and low ghrelin and leptin levels, and decreased ghrelin levels may affect body mass index. Our study revealed a significant increase in plasma viscosity in the atrophic gastritis group compared to the healthy control group. It has been demonstrated that atrophic gastritis increases plasma viscosity. No studies investigating plasma viscosity in patients with atrophic and non-atrophic chronic gastritis were found in the literature. Our study is the first to explore the impact of gastritis on hemorheological parameters.
Description: Bu çalışma Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nin 28.06.2022 tarih ve 2022TIPF018 no’lu kararı ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/57677
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Tez Koleskiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TEZ bitiş tuğba aytekin alkan.pdf2.21 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

22
checked on Aug 9, 2024

Download(s)

20
checked on Aug 9, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.