Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/59047
Title: Türkiye’de Perakende Olarak Satışa Sunulan Bazı El Yapımı İtalyan Peynirlerinin Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi
Authors: Kevenk, Tahsin Onur
Koluman, Ahmet
Keywords: Beslenme Ve Diyetetik
Mikrobiyoloji
Gıda Bilimi Ve Teknolojisi
Abstract: Bu çalışmada, ülkemizde satışa sunulan ve en çok tüketilen üç tip İtalyan peynirinin (mozzarella, Parmesan ve robiola) mikrobiyolojik kalitesi ISO (International Organization for Standardization) tarafından belirlenmiş standartlarla değerlendirilmiştir. Her biri 40’ar adet olmak üzere toplam 120 örnekte S. aureus, L. monocytogenes, Koliform bakterileri, E. coli, C. perfringens, Salmonella, Maya, Küf ve Stafilokokal enterotoksinlerin varlığı araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, numunelerde L. monocytogenes ve Salmonella tespit edilmemiştir. Stafilokokal enterotoksinler, VIDAS SET2 tekniği araştırılmış ve benzer şekilde toksin varlığı tespit edilememiştir. 120 örneğin tamamında ise S. aureus, Koliform bakterileri, E. coli, C. perfringens, Maya ve Küf sayıları yasal tolerans sınırlarının altında bulunmuştur (P<0,001). Kaliteli hammadde kullanımı, üretimin başlangıcında düşük bakteri yükü ve iyi üretim uygulamaları ilkelerine uyulması, her açıdan kaliteli ürün elde etmenin vazgeçilmez adımları olarak bilinmektedir. Çalışmamızda analiz ettiğimiz örneklerin halk sağlığı açısından risk oluşturmadığı ve hijyenik olarak değerli olduğu görülmüştür.
URI: https://doi.org/10.35864/evmd.1357410
https://hdl.handle.net/11499/59047
ISSN: 1016-3573
Appears in Collections:Teknoloji Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
10.35864-evmd.1357410-3395237.pdf268.18 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.