Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/59047
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKevenk, Tahsin Onur-
dc.contributor.authorKoluman, Ahmet-
dc.date.accessioned2025-02-20T19:18:32Z-
dc.date.available2025-02-20T19:18:32Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.issn1016-3573-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35864/evmd.1357410-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/59047-
dc.description.abstractBu çalışmada, ülkemizde satışa sunulan ve en çok tüketilen üç tip İtalyan peynirinin (mozzarella, Parmesan ve robiola) mikrobiyolojik kalitesi ISO (International Organization for Standardization) tarafından belirlenmiş standartlarla değerlendirilmiştir. Her biri 40’ar adet olmak üzere toplam 120 örnekte S. aureus, L. monocytogenes, Koliform bakterileri, E. coli, C. perfringens, Salmonella, Maya, Küf ve Stafilokokal enterotoksinlerin varlığı araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, numunelerde L. monocytogenes ve Salmonella tespit edilmemiştir. Stafilokokal enterotoksinler, VIDAS SET2 tekniği araştırılmış ve benzer şekilde toksin varlığı tespit edilememiştir. 120 örneğin tamamında ise S. aureus, Koliform bakterileri, E. coli, C. perfringens, Maya ve Küf sayıları yasal tolerans sınırlarının altında bulunmuştur (P<0,001). Kaliteli hammadde kullanımı, üretimin başlangıcında düşük bakteri yükü ve iyi üretim uygulamaları ilkelerine uyulması, her açıdan kaliteli ürün elde etmenin vazgeçilmez adımları olarak bilinmektedir. Çalışmamızda analiz ettiğimiz örneklerin halk sağlığı açısından risk oluşturmadığı ve hijyenik olarak değerli olduğu görülmüştür.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofEtlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme Ve Diyetetiken_US
dc.subjectMikrobiyolojien_US
dc.subjectGıda Bilimi Ve Teknolojisien_US
dc.titleTürkiye’de Perakende Olarak Satışa Sunulan Bazı El Yapımı İtalyan Peynirlerinin Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesien_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume34en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage156en_US
dc.identifier.endpage160en_US
dc.departmentPamukkale Universityen_US
dc.identifier.doi10.35864/evmd.1357410-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.scopusqualityN/A-
dc.identifier.wosqualityN/A-
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairetypeArticle-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.languageiso639-1en-
item.cerifentitytypePublications-
crisitem.author.dept20.03. Biomedical Engineering-
Appears in Collections:Teknoloji Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
10.35864-evmd.1357410-3395237.pdf268.18 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.