Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/59047
Title: | Türkiye’de Perakende Olarak Satışa Sunulan Bazı El Yapımı İtalyan Peynirlerinin Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi | Authors: | Kevenk, Tahsin Onur Koluman, Ahmet |
Keywords: | Beslenme Ve Diyetetik Mikrobiyoloji Gıda Bilimi Ve Teknolojisi |
Abstract: | Bu çalışmada, ülkemizde satışa sunulan ve en çok tüketilen üç tip İtalyan peynirinin (mozzarella, Parmesan ve robiola) mikrobiyolojik kalitesi ISO (International Organization for Standardization) tarafından belirlenmiş standartlarla değerlendirilmiştir. Her biri 40’ar adet olmak üzere toplam 120 örnekte S. aureus, L. monocytogenes, Koliform bakterileri, E. coli, C. perfringens, Salmonella, Maya, Küf ve Stafilokokal enterotoksinlerin varlığı araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, numunelerde L. monocytogenes ve Salmonella tespit edilmemiştir. Stafilokokal enterotoksinler, VIDAS SET2 tekniği araştırılmış ve benzer şekilde toksin varlığı tespit edilememiştir. 120 örneğin tamamında ise S. aureus, Koliform bakterileri, E. coli, C. perfringens, Maya ve Küf sayıları yasal tolerans sınırlarının altında bulunmuştur (P<0,001). Kaliteli hammadde kullanımı, üretimin başlangıcında düşük bakteri yükü ve iyi üretim uygulamaları ilkelerine uyulması, her açıdan kaliteli ürün elde etmenin vazgeçilmez adımları olarak bilinmektedir. Çalışmamızda analiz ettiğimiz örneklerin halk sağlığı açısından risk oluşturmadığı ve hijyenik olarak değerli olduğu görülmüştür. | URI: | https://doi.org/10.35864/evmd.1357410 https://hdl.handle.net/11499/59047 |
ISSN: | 1016-3573 |
Appears in Collections: | Teknoloji Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
10.35864-evmd.1357410-3395237.pdf | 268.18 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.